úterý 18. února 2014

2x Krkonoše / Sněžka a Černá hora

S lidma z práce jsme vyrazili na víkendové "soustředění" v Krkonoších na chatu Borůvka nad Velkou Úpou. Ostatní řeší zda běžky, sjezdovky, snowboard, sáňky. Já beru jenom svoje Inovejty, i vzhledem k počasí a minimu sněhu odmítám, kvůli dvou dnům, řešit půjčování lyží. Radši si dám pořádné horské traily...

Sněžka 1603m
V sobotu to vypadá na pěkné počasí a tak skupinka pěších vyráží po hřebenu přes Růžohorky na Sněžku. Můj plán je běžet přes Pomezní boudy a vystoupat na Sněžku z východu.
Sraz máme na vrcholu. Vybíhám asi půl hodiny po ostatních. Je nad nulou a tak první kilometr k Janovým boudám pěkně zahřeje. Pak padám dolů do Malé Úpy. Naštěstí ledovka roztála a dolů to lze běžet v klidu bez strachu o uklouznutí. Přebíhám silnici a začíná stoupání, které bude trvat cca 11km a 833m. U nejvýše položeného kostela v ČR se cesta trochu narovnává a tak lze běžet příjemněji.

Se Sněžkou za zády

 Po 8km přibíhám na louky u Pomezních bud. Pěkně to tam fouká a tak se na chvilku ukrývám do závětří, vytahuju šátek/rukáv na hlavu a hltám müsli tyčku. Pak probíhám mezi lyžaři přes sjezdovku a stoupám po červené k Sovímu sedlu. Tam mě čeká mírný seběh, který je ale následován asi nejprudším stoupáním na Svorovou horu. Na vrcholu vyndavám goráčovku a rukavice, protože pekelně fouká.


Na úzké pěšině mezi kosodřevinou přebíhám několik běžkařů. Po hřebeni lze běžet opravdu jen pomalu, naštěstí je tvrdý sníh, ale o to prudší protivítr. Dorazím pod závěrečné stoupání samotné Sněžky. Kužel je z velké části ledovatý. K Jubilejní cestě se napůl doplazím, ale na ní je naštěstí asi i díky zářezu ve svahu trochu navátého sněhu, takže lze už zase běžet. Poslední dvě zatáčky a za 2hod a 8min a po 15,2 km jsem na vrcholu. Fotím a rozhlížím se, zda tu už není zbytek.


Poslední zpráva z úpatí vrcholového kužele byla před půl hodinou a taky se asi po 10min objevují první předvoj skupiny. Načasování vyšlo skvěle. Zalézáme do poštovny, dáváme čaj a píšeme pohledy. Protože jsem propocený a nechci prochladnout, tak se loučím a vybíhám. Bežím kus mimo cestu, kde není uklouzaný sníh a tak jsem za chvilku dole. I když je stoupání na Růžohorky velmi mírné, tak stehna už pěkně bolí. Seběh kolem Portášek a Janových bud už je rychlý. Za 45min jsem ze Sněžky na Borůvce. Celkem 23,1km a 1030m převýšení za 2hod 54min.




Černá hora 1299m
V neděli se probouzím s lehce bolavýma nohama. Mrak sedí v 1000m, ale je teplo a naštěstí neprší. Cíl je přes údolí schovaný v mlze. Sbíhám dolů k Úpě do 650m a pak běžím asi kilometr po silnici k odbočce do Vavřincového dolu. Následuje úsek kdy na necelých 4km nastoupám 550m. Tentokrát jsem si vzal hůlky, takže i do kopce lze občas běžet. Nad Vlašskými boudami chvilku oddychuju a vyrážím po hřebeni k černohorským rašeliništím. To už běžím v mraku a viditelnost je cca 50m. Beru bundu a šátek a kolem rašelinišť si užívám běhu, bohužel ne výhledů. Pak už mě čeká jen závěrečná část k vysílači. Cestou na mě někteří nechápavě koukají, že nemám běžky. Na cestě k němu mě překvapí krásně vyfrézovaná stopa na klasiku, v místě bez značené značky nebo běžecké trasy...
Povinná fotka na vrcholu a běžím zpět.


Zpátky běžím přes Kolínské boudy a vzpomínám na letní Horskou výzvu. Mírný kopeček na Slatinnou stráň a pak dlouhý seběh do Velké Úpy. Asi v 850m začíná pršet. Do Úpy už dobíhám celkem promoklý a to mě čekají ještě 2km do kopce na chatu. Při stoupání už trochu trpím, přece jenom nohy už po dvou horských bězích dost bolí a počasí taky nepřeje. Po 2hod a 22min jsem zpět. V nohách 17,4km a 850m převýšení.




Běžel jsem Trailrocích 255, které jsou sice na tvrdý trail, ale ve sněhu se běželo v pohodě. Vyzkoušel jsem taky konečně návleky od Gore, které se skvěle osvědčily :-).

A ještě bych měl poznámku k záznamu trasy. Záznam jsem provedl mobilem a aplikací Endomondo. Poté jsem záznam přes GPX soubor nahrál i na Strava. A například u běhu na Černou horu se délka liší cca o 300m, ale co mě překvapilo víc, že Strava správně vyhodnotila výšku ČH na 1299m, kdežto Endomondo ukazovalo max. výšku 1348m. Stejně tak celkové převýšení vypočítané Stravou mě přijde přesnější... Moc nechápu, že stejné body GPS jsou různě vyhodnocené... (klidně pište do komentářů, pokud k tomu něco máte...)

3 komentáře:

  1. Ahoj,
    rozdíly ve výšce dle GPX bych přičetl na vrub výpočtům v Endomondu. Obzvláště počítají-li oba ze stejných dat. Strava má zase výhodu v tom, že může využívat mapové podklady, řekl bych.

    Jsem teď ve Svatém Petru a rád bych si zaběhl na Sněžku. Boří se sníh dost nebo se dá dobrodit až nahoru?

    Díky,
    David

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, nahoře se sníh prakticky nebořil. Na cestách je naprosto udusanej od chodců a běžkařů. Pokud vybočíš z cesty můžeš se probořit, ale vzhledem k minimu sněhu to po kolena nebude. Akorát hořejšek, na otevřených pláních je sníh/led, je poměrně uklouzaný, chce to hledat stopu, kde bude aspoň trochu navátého sněhu.
      Také mi přijde, že Strava asi umí "přichitit/promítnou" gpx trasu na 3D model terénu, a proto například má správnou výšku Černé hory...

      Vymazat
    2. Díky, Jakube. Právě z úseku od Krakonoše po Obří boudu mám největší obavu. Když tak doplním tekutiny na Luční a vrátím se Dlouhým dolem zpět.

      Vymazat