úterý 19. dubna 2016

křečovitý Ještěd SkyRace 2016

Ráno vyrážím z Prahy za celkem pěkného počasí, ale už od Černého mostu je jasné, že na Ještědu je místní klasika. V dobách studií jsem na Ještěd nevyběhl ani jednou, buď jsem kroužil kolem přehrady nebo vyrážel do kopců nad Harcovem.

Po registraci rozbíhání, protahování a deset minut před startem dočkání se konečně deště. Start je ostrý, ale první sjezdovku běžím zatím v pohodě. Na vrcholku prvního kopce nás žene "jediný" fanoušek závodu se zvoncem(Jan Bartas) a tak se peláší dolů o sto šest.

4. km / 2. kopec | foto: SportFoto Lukáš Budinský

Druhý kopec ujde a cestou dolů vykouzlím i holubičku při vybírání podklouznutí. Pak zatuhnu, trochu se trápím, vracím se pro utržené číslo a dál ho nesu jak štafetový kolík, akorát ho nemám komu předat. Na nejvzdálenějším místě závodu a v pekelně prudkým kopci mě sice furt někdo předchází, ale snažím se nenechat se tím rozhodit a držím si své tempo. Před druhou občerstvovačkou se rozbíhám a to mi vydrží až na Ještěd. Táhlý kopec je krásně běhatelný a v některých pasážích máme i slušný tempo i na rovinu. Mám super náladu a závod si teď vyloženě užívám. Před vrcholem slupnu magnesium, na občerstvovačce to zapiju a hurá dolů. Nahoře mám průměrný tempo zatím 6:30, takže plán být do tří hodin vychází.

1. Ještěd | foto: Lukáš Podolák / falcon81.rajce.idnes.cz
kamenitý seběh z Ještědu | foto: SportFoto Lukáš Budinský
Běžím dolů a najednou se kolem mě prožene Honza Havlíček s dvojicí pronásledovatelů a já tuším, že jdou blbě, podruhé k sáňkařské dráze, ale než stačím zareagovat a upozornit je, mizí mezi stromy. Cestou mě zacuká zezadu v noze, tak běžím trochu zataženej. Hmmm, na co bylo to magnesium? Cestou nahoru potkám opět Honzu Bartase jak fláká fandění otočenej ke stromku, ale vzápětí mě podpoří tím, že mě předběhne a zmizí směrem k Ještědu.
Začíná se ozývat i předek stehen, a tak zpomaluji. Seběh pod lana, vysaju gel, aby mě nakopl před posledním výšvihem a cestou do cíle. Čekal jsem ten kopec horší, ale horší jsou stehna, který cukaj na střídačku. Pak přijde jeden dlouhej krok nahoru, na suti noha podklouzne a já si pokorně lehnu do kamení. Celá pravá noha v křeči a levá se přidává taky. Bezva... Ze shora slyším zvonec a povzbuzování ohledně posledních 50 m na Ještěd. A já si ležím, koukám na ostatní závodníky jak hezky šlapou nahoru... Po asi 5 minutách zkusím vstát, ujdu pár kroků s tím, že nohu protáhnu, aby mě chytla křeč do druhé nohy a tak zas čekám.

plazením vpřed / pod Ještědem | foto: SportFoto Lukáš Budinský
No nakonec se doplazím nahoru a mířím k občerstvovačce pro banán naložený v soli. Vybíhám do posledního sestupu, správně zabočuju po silnici doleva, abych vzápětí zabočil i ze silnice do pangejtu s další totální křečí. Koukám na hodinky a už mám prst na stopce, pak si ale říkám, že nejkratší cesta do k autu je stejně přes cíl, a tak kulhám pomalu dál. Nakonec se i trochu rozbíhám. Po sjezdovce se jen plahočím. Nechávám se pokorně předbíhat dalšími a dalšími závodníky a cílovou rovinku ani nedoběhnu... tak to byl pozitivní start do letošních závodů.

závěrečná sjezdovka | foto: Lukáš Podolák / falcon81.rajce.idnes.cz

Krásnej závod, kterej jsem pos... Mezi prvním Ještědem a cílem jsem ztratil přes 100 míst a dohromady asi 20 minut.


Mimochodem výsledky generují pěkné statistiky a zvlášť 405. místo na posledním úseku z Ještědu do cíle je pěkná vizitka...

celkově: 207. místo | 144. místo/M 24-45 | 03:05:40.8

mezičasy:
U Šámalů | 01:08:05.6 / 108. místo
úsek U Šámalu>Ještěd 1# 37:33.7 / 106.
Ještěd 1# | 01:45:39.3 / 105.
úsek Ještěd 1#>Ještěd 2# | 48:11.2 / 264. 
Ještěd 2# | 02:33:50.5 / 145.
úsek Ještěd 2#>cíl | 31:50.3 / 405.

Záznam na STRAVA.com
Celkové výsledky zde

V sobotu mě čeká POŠUK a tak se nyní snažím dát dohromady, abych si zlepšil náladu. :-)

pod můstky | foto: Lukáš Podolák / falcon81.rajce.idnes.cz
těsně pod prvním Ještědem | foto: digirun.rajce.idnes.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat